Luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download. MAČKA KOJA JE MNOGO JELA

Luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download Rating: 6,6/10 899 reviews

Download Free Misevi I Macke Naglavacke By Luko Paljetak PDF download

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

Download epub Luko Paljetak - Miševi i mačke naglavačke free. Taj miš je strašno mršav bio jer ništa nije jesti htio: ni hranu grublju, ni hravu finiju, taj miš je čuvao liniju; jeo je samo iz nekih bočica bio je tanak kao pločica. Radi i djeluje kao urednik u časopisu Dubrovnik, koji izdaje duborvački ogranak Matice Hrvatske. Napisao je brojne zbirke pjesama i knjige za djecu i mlade, ali pisao je i eseje, članke i znanstvene studije. Oni se neprestano love i svađaju i međusobni su ljuti neprijatelji.

Next

Lektire za osnovnu i srednju školu: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

To su ljudski problemi kao što su pretjerana debljina i pretjerana mršavost. Pjesma se sastoji od 10 strofa, a svaka od njih nema isti broj stihova. Ništa se nije dogodilo u oba slučaja što znači da u ničemu ne smijemo pretjerivati jer to ne donosi ništa dobroga. Kad je ta mačka tog miša srela i kad ga je pojesti htjela trčati nije mogla - skočiti nije mogla - pomaknuti ni brk; bila je na rubu živčanog sloma onako debela i troma. Miševi i mačke naglavačke - Luko Paljetak Bilješke o piscu: Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku 19.

Next

Miševi i mačke naglavačke

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

Između ostalih preveo je i neka od djela Chaucera, Shakespeara, Byrona, Wildea, Joycea i Prešerna. Pjesme su namijenjene onim najmlađim čitateljima, a tema svake pjesme u zbirci je po jedna šaljiva zgoda i nezgoda iz života miša i mačke. Značajan dio u autorovu humoru imaju nabrajanja, ponavljanja, apsurdne situacije, ritmički pomaci unutar klasičnog rimarija, deminutivi i augmentativi. Pjesme su namijenjene onim najmlađim čitateljima, a tema svake pjesme u zbirci je po jedna šaljiva zgoda i nezgoda iz života miša i …. Sadržaj: Miševi i Mačke naglavačke zbirka je šaljivih i poučnih pjesama za djecu koja je prvi puta objavljenja 1973.

Next

Mačka koja je mnogo jela

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

Na primjeru iz pjesme vidimo da nije dobro biti niti previše mršav niti previše debeo. Jedna je mačka mnogo jela i postala strašno debela, užasno troma užasno spora, i da stvar bude mnogo gora jednog je dana srela miša. Radi i djeluje kao urednik u časopisu Dubrovnik, koji izdaje dubrovački ogranak Matice Hrvatske. Mačka ponovo nije pazila na zube i za mjesec dana bila opet u istoj situaciji. Vrsta djela: zbirka pjesama Bilješka o piscu: Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku 19.

Next

Download Free Misevi I Macke Naglavacke By Luko Paljetak PDF download

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

U Dubrovniku je završio Učiteljsku školu. Radnja je prikazana brzim ritmom neočekivanih situacija i virtuoznim jezičnim igrama, a odvija se u pomalo izokrenutoj stvarnosti. Luko Paljetak: Miševi i mačke naglavačke. Jedna je mačka mnogo jela — analiza pjesme U ovoj pjesmi pojavljuju se glavni likovi mačka i miš. Vrsta djela: Zbirka pjesama za djecu. Mačka:uživa u sviranju glasovira, …………………… Miš: nije volio sviranje, ………………………………….

Next

tanema: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

Kraj pjesme donosi nam ponovo zaključak pjesnika da se nije dogodilo ništa. Pjesnik poruku nije izrekao javno, već nas navodi do nje pričom o mišu i mački. No, ništa nije mogao niti miš. . Riječi koje se rimuju u pjesmi: Jela-debela, bio-htio, finiju-liniju, bočica-pločica, jodi-glodi, jadan-gladan, stvari-kvari, milo-kilo, zaključila-odlučila, jela-smjela, tršava-mršava, strašno-brašno, juhe-muhe, širio-žirio, jadna-gladna. Završio je studij hrvatskog i englesko na Filozofsom fakultetu Sveučilišta u Zadru. Zašto na kraju nije bilo ništa? Završio je studij hrvatskog i englesko na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru.

Next

MAČKA KOJA JE MNOGO JELA

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

U Dubrovniku je odrastao i nastavio živjeti tamo i danas. Tu tematiku i problem, Luko Paljetak iznio je kroz stihove na zanimljiv i šaljiv način. Što ili tko sve može biti naglavačke? Moramo svaki dan redovito jesti kako bi bili zdravi, snažni i kako bi se mogli dobro razvijati i rasti. Pjesme su razigrane ,zabavne i maštovite. Prepiši tri šaljiva stiha iz pjesme. Likovi: mačka i miševi Miševi i Mačke naglavačke zbirka je šaljivih i poučnih pjesama za djecu koja je prvi puta obajavljenja 1973. So instead of talking about deterrence, perhaps the focus should instead be on granting Palestinians their freedoms; on letting them live free of constant Israeli.


Next

Download Free Misevi I Macke Naglavacke By Luko Paljetak PDF download

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

Postoje ona djeca koja premalo jedu ili neće ništa jesti, što roditeljima zadaje velike brige za njihovo zdravlje. Zubar je bio miš i dugo je radio na njenim zubima. Taj iš je strašno mršav bio jer ništa jesti nije htio: ni hranu grublju ni hranu finiju, taj miš je čuvao liniju; jeo je samo iz nekih bočica bio je tanak kao pločica. On nije mario previše za njenu glazbu, dapače išla mu je na živce. Unutar zbirke nalazi se sedam pjesama. Kako bi svijet oko tebe izgledao iz tog položaja? Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zadru gdje je kasnije i radio kao asistent. Kako se zove zbirka pjesama za djecu u kojoj je i ova pjesma? Odlučila je jednoga dana da bi bilo dosta i da je vrijeme da ode kod zubara.

Next

Luko Paljetak

luko paljetak miševi i mačke naglavačke lektira download

Pročitaj kiticu strofu koja ti se najviše svidjela. Već je uvod u zbirku pjesama napisan u stihovima pa ga možemo smatrati zasebnom pjesmom. Unutar nje nalazimo pjesme poput Mačka koja je mnogo jela, Mačka kod zubara, Mačka kod psihijatra i Mačka i glasovir. Tko želi pročitati svoje pismo? Mačka je onda postala mršava kao pločica. Domaća zadaća Mačka koja je mnogo jela Luko Paljetak 1. Zašto su joj zubi postali takvi? Urednik je časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica Hrvatska ogranak Dubrovnik.

Next