Strah u ulici lipa cijela knjiga download. Lektirko Prepričana Lektira za Osnovnu Školu

Strah u ulici lipa cijela knjiga download Rating: 7,8/10 262 reviews

Strah u Ulici lipa Milivoj Matošec lektire

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Zatim on na kraju ulice primjećuje ujaka Simona i govori kako mu sada više ništa ne mogu. Ne voli pričati o starosti i bolestima Tema: Zgode i nezgode dječaka iz Ulice Lipa koje su nastale nakon iznenadnog dolazka dječaka Mungosa koji svojom ponašanjem izaziva strah među djecom. Napisao je brojne prièe, romane, radio igre šezdeset ih je emitirano , scenarije za televizijske emisije, serije i crtane filmove. I tako oni provode jedan, na prvi pogled, sasvim običan dan, kada im dolazi ususret čudan dječak. Cijela se radnja okreće oko dva društva dječaka i jedne djevojčice koji se postavljaju kao međusobni neprijatelji te oko, naravno, oklopnog vlaka. Mungos je jednog dana nasao Tugoljuba Prvog u podrumu.

Next

Lektirko Prepričana Lektira za Osnovnu Školu

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Cijela družina je svjesna da se nešto ružno dogodilo i družina se međusobno posvadi jer nisu zaštitili prijatelja, Ali sva djeca ipak spoznaju istinu da neće dozvoliti Mungosu da s njima upravlja Djeca su zajednički odlučila da se Mungosu trebaju suprostaviti. Mungosova strast su romani o kaubojima, a otud mu i ime On je pobjegao od kuće jer je mislio da ga roditelji ne vole. » Iako nasluæujemo da je nesretan, pravog Mungosa upoznajemo tek u njegovu odnosu sa starcem iz staraèkog doma, Tugoljubom Prvim. Milivoj Matošec - Strah u ulici Lipa Bilješke o piscu: Milovoj Matošec je suvremeni hrvatski dječji književnik rođen u Zagrebu 1929. Potjera je napredovala ulicom, šuljajući se sasvim blizu ograda, poput vojničke prethodnice koja se približavala neprijateljskim položajima. Malo kasnije Tugo- ljubu se pogorsa zdravlje, a Mungos otrci po Velikog Toma koji je doktor. Morao je priznati, bar sebi je morao, da Veslonožac nije naivan protivnik.

Next

Strah u Ulici lipa

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Zapravo je glavna tema preuzimanje odgovornosti za vlastita djela i spoznaja da se sami svojim ponašanjem moramo potruditi da bismo stekli i održali prijateljstvo. Male su kao i ulica, ugodne, tihe i nekako zadovoljne i sobom i ljudima. Live Threads provided by - Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd. Ako još jednom popusti, Mungos će ga ucjenjivati do smrti. Roman Strah u Ulici lipa nagrađen je 1968. On se pojavljuje u Ulici lipa i ubrzo počne terorizirati ostalu djecu koja tamo žive.

Next

Strah u ulici lipa

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Tugoljub Prvi je starac veoma veseo koji živi u staračkom domu, a nekad dođe u Alkibijev podrum. Iznenada njhov mir remeti dolazak nepoznatog dječaka zastrašujućeg izgleda i grubog ponašanja koji se predstavlja kao Mungos Nevada. Veselonožac je takođe kao i Šapica opasan protivnik Mungosu. » Taj prijeteći izgleda Mungosa Nevade zapravo je smiješan jer se vidi da on nastoji oponašati likove iz jeftinih kaubojskih romana. Družini nije uspjelo iskoristiti ovu slabost jer ih je Munogs ucijenio rekavši im da su mu pomogli da iz tuđeg stana ukrade stvari, te da su i oni sada njegovi suučesnici u krađi. Družina se međusobno posvadi jer nisu zaštitili prijatelja. Bio je urednik listova i časopisa Vjesnik, Kerempuh, Omladinski borac, Horizont i dr.

Next

Super lektire

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Osim njih kao sporedne likove susrećemo, velikog Toma i Tugoljuba. Na kraju kada saznajemo priču o Mungosu on u nama izaziva sažaljenje i želju da mu pomognemo. Često plače i navikao je na to. Odlazi do stana gdje je živio s roditeljima i uzima novac koji su oni pripremili za plaćanje računa. Trebali bi učiti, slušati roditelje i igrati se sa svojim prijateljima. Cvrkutalo je pričljiv i brzoplet , pridružuje se Mungosu i slijedi ga, ali poslije uvidi da to nije dobro te moli druge prijatelje dam u oproste. Šapica Plah i miran dječak, naivan, voli se šaliti, ali kad je potrebno vrlo je bistar i hrabar.

Next

¶ Download lektira

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Roman Strah u Ulici lipa nagrađen je 1968. U podrumu dolazi do novog sukoba i Šapica pokazuje veliku hrabrost i odbija donijeti konopac za sušenje rublja. Pokornost najteže pada Latici, ali se i ona priklanja većini. Odluče upitati Draška, no on ih je nekoliko puta pokušao uvjeriti da je priča o kanalu izmišljena. Pozvali su vatrogasce, a neki su krenuli prema kanalu, u potrazi za Cvjetnima. U podrumu dolazi do novog sukoba jer Šapica pokazuje veliku hrabrost i odbija donijeti konopac za sušenje rublja. Ovaj je roman nastao u ranoj autorovoj fazi, objavljen prvi put 1959.

Next

Strah u Ulici lipa by Milivoj Matošec

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Ruke spuštene niz bokove, u hodu su se lagano klatile, ali su bile spremne. Mungos je tijekom svog popodnevnog sna usnuo strašan san u kojem se otkriva da je on zapravo ipak samo uplašeni djeèak koji doziva mamu. Šapica se ne usuđuje ništa priznati majci, a isto tako ni Latica. U stvari, on je bio isti kao i oni, samo povrijeđen, bez prijatelja ineshvaćen od roditelja i nastavnika. Praporac Promišljeni dječak koji prvo razmisli prije svakog svog postupka.

Next

Milivoj Matošeć

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Napisao je brojne priče, romane, radio igre šezdeset ih je emitirano , scenarije za televizijske emisije, serije i crtane filmove. Mungos je Velikom Tomu ispričao kako je pobjegao od kuće zato što je morao ići na popravni iz fizike i matematike, pa je zato mislio da ga nitko ne voli. Jednom je Tugoljubu pozlilo i Mungos odlazi po starčevog prijatelja, a to je bio doktor Veliki Tom U kući Velikog Toma, uz šalicu toplog mlijeka dječak Mungos koji se zapravo zvao Darko, otvorio je srce i priznao da je pobjegao od kuće jer ga mama i tata ne vole, ne voli ga niti nastavnik, a nema niti prijatelja. Šapica ne želi Mungosu donijeti konopac gdje bi ovaj sušio rublje. U međuvremenu Mungos prijeti Šapici sileći ga da kupi bezvrijednu srećku za četiri dinara, a to je gotovo čitava Šapičina ušteđevina. Šapica se boji priznati mamišto se dogodilo, Latica pokušava skriti sve od mame, a ne zna kako bi sakrila njhove nevolje pred ujakom Velikim Tomom koji nekako pronikne u sve njihove tajne. Družina se odlučila suprostaviti Mungosu.

Next

STRAH U ULICI LIPA EBOOK

strah u ulici lipa cijela knjiga download

Dvojbu da li da pomogne starcu i tako se oda ili da ostane pritajen i starca prepusti sudbini Mungos rješava birajući ono prvo. Latica Jedina djevojčica u družini, pametna, zna se mudro postaviti, te na svaku Mungosovu naredbu zna proturječiti. Nakon što je Zlatko dobio ulogu, dosjeti se što bi on i njegova družina mogli raditi. Musixmatch for Spotify and iTunes is now available for your computer Download now. Vrsta djela - Strah u Ulici lipa je roman za djecu i roman o djetinjstvu, a ima sve elemente dobrog dječjeg romana: zanimljiv glavni lik, dječju družinu u pozadini, jednostavnu fabulu, napeto pripovijedanje i jasnu pouku. Mungos prijetnjama pištoljem i prijevarom natjera Šapicu da kupi bezvrijednu srećku za četiri dinara, što je cijela Šapičina ušteđevina. Na znak pametnoga Praporca spretni Veslonožac slijedi Mungosa, no vraća se ne saznavši mnogo.

Next